,

Epidemia de stres şi epuizare psihică

O situaţie stresantă este ca un uragan care îţi răvăşeşte viaţa. Te trezeşti bulversat de către evenimente şi aruncat de colo-colo. Aşadar este fundamental să îţi păstrezi calmul, în ciuda turbulenţelor de tot felul, mai ales cele care pătrund la tine prin intermediul celorlalţi ( prieteni, media, reţele de socializare ) .

Situaţia nouă cu care ne confruntăm cu toţii  la nivel social, tensiunea  de la locul de muncă, familia, partenerul de viaţă, copiii, grija zilei de mâine, rate de plată, probleme legate de sănătate… şi încet dar sigur apare sentimentul de copleşire… acel sentiment care te cuprinde când ai impresia că orice ai face nu poţi merge mai departe.

Poate, la fel ca şi mine te întrebi, în definitiv ce este acest stres de care auzim vorbindu-se la tot pasul? Ce se află în spatele acestui cuvânt care face parte din vocabularul nostru zilnic?

Cea mai simplă definiţie pragmatică pe care am formulat-o eu este următoarea: stresul este efectul produs în corpul uman atunci când mintea noastră  percepe un dezechilibru între ceea ce se cere de la ea şi resursele pe care le are la dispoziţie de a face faţă. Acesta produce modificări de bună funcţionare a noastră la nivel  fizic, chimic, cognitiv şi emoţional.

Persoana se simte copleşită de evenimente, de volumul de muncă sau sarcini impus asupra ei. Ea “nu mai vede”  cum poate să facă faţă acestei  provocări. Se simte depăşită…

Orice tulburare, precum orice boală, are un dublu sens, adică o dublă explicaţie: una fizică şi una psihologică. Atunci când apare o situaţie stresantă , mintea noastră rămâne cumva agăţată de această stare şi pare că ne  acaparează întreg universul conştient. Altfel spus, este ca şi cum nimic altceva nu mai există. Ne aflăm într-o situaţie de blocaj mintal ceea ce echivalează cu neputinţă de a acţiona într-o manieră benefică nouă, pare că nu există nici o soluţie să ieşim de acolo şi pericolul ne pândeşte  gata ne ne înşface. Ceea ce în realitate este departe de adevăr.

Adevărul  este că trăim într-o  societate generatoare de mult stres. Pare că suntem prinşi într-o capcană, însă în realitate este important ca fiecare dintre noi să îşi recapete controlul asupra vieţii şi minţii sale şi să nu se mai lase atras în cercul vicios al stresului.

Pentru a scăpa de stres este important să îi înţelegem mecanismele , factorii generatori, fazele de creştere şi desfăşurare precum şi soluţiile prin care îl putem reduce.

În acest sens putem folosi  toate instrumentele necesare pe care le avem la dispoziţie! Primul şi cel mai important este să rămânem în prezent, fără a ne lăsa păcăliţi de un ipotetic viitor sumbru. Pe un loc secund este fundamental  să devenim “căutători ai binelui şi frumosului” din viaţa noastră.

 De asemenea, este necesar să profităm de orice situaţie aparent defavorabilă şi să punem întrebarea corectă: în loc să ne întrebăm “de ce  eu ? de ce mie?” este benefic  să o transformăm în “ce am de învăţat despre mine de aici?” Ştiu că uneori este destul de dificil, însă iarăşi ne poate ajuta reamintirea unor experienţe pe care le-am traversat cu bine, deşi iniţial păreau de netrecut.  Astfel ni se  va reaminti cât de puternici  suntem şi  ne vom recăpăta  încrederea în capacităţile noastre  interioare pe care le avem la dispoziţie. Rămâne doar să le folosim şi acum…  atât! Simplu, nu-i aşa? Sunt convinsă că putem face asta.

Să ne reamintim: stresul nu apare în prezent! El apare numai atunci când ne proiectăm în viitor, întrucât anticipăm un scenariu negativ care s-ar putea întâmpla… dar la fel de bine el este posibil să nu se  întâmple… Dacă este fim corecţi, cine ştie exact de aduce viitorul?

Putem  cunoaşte  împreună un model de reducere a nivelului de stres  în workshopul  creat de mine pentru acest scop, dacă accepţi provocarea.

Mai multe detalii ai AICI.

Foto credit www.freepik.com


Dacă ai rezonat cu conţinutul articolului îl poţi distribui prietenilor şi te poţi abona la Newsletter aici pentru a primi alte noutăţi ale Mirelei.

Distribuie
Coşul tău de cumpărături
Shop cart Coşul tău de cumpărături este gol