“Avem nevoie să creștem un copil autonom, responsabil și cu încredere în el.” Interviu cu psihologul Mirela Horumbă
O cunosc pe Mirela Horumba de mulți ani și am avut privilegiul să particip la atelierele și cursurile ei dedicate părinților, precum și să organizăm împreună, pe când lucram la 121.ro – Comunitatea femeilor senzaționale, unul dintre cele mai frumoase proiecte de educație și psihologie, “Clubul pentru suflet”. Mirela este un om deosebit, psiholog și psihoterapeut cu mare experiență, trainer, cu o mulțime de specializări și formări la activ, organizează ateliere pentru părinți, precum și workshop-uri de dezvoltare personală pentru femei și pentru adolescenți. Este fondatoarea programelor “Părinții Schimbării” și “Bright Parents” și inițiatoarea Festivalului Național de Parenting „În familie“, organizează ateliere și tabere pentru consilierea părinților și a cadrelor didactice, prin care oferă soluții și noi abordări în educația copiilor. Mirela Horumba este un specialist în educație și parenting, este mamă la rândul ei și un om foarte cald, zâmbitor, care îți transmite încredere, siguranță și bucurie de la prima vedere.
Am discutat cu Mirela despre provocările generației actuale de părinți, despre inteligența emoțională a copiilor, dar și despre posibilele soluții la problemele actualului sistem de învățământ din România.
1. Ești psiholog și psihoterapeut. Cum te-a purtat viața pe acest drum?
Sunt psiholog și psihoterapeut și sunt foarte pasionată de ceea ce fac. Cred că este cea mai potrivită profesie pentru mine :-), deși fac mereu același lucru, aparent, de fiecare dată este diferit. Este o întreagă poveste despre cum am ajuns pe acest drum. Acum, când mă uit în urmă, mi se pare extrem de firesc, însă atunci când avem 30 de ani am intrat, la modul propriu, într-o criză existențială majoră. Atunci am crezut că-mi fuge pământul de sub picioare, acum consider o mare binecuvântare acea perioadă și tot ce a urmat după.
Din afară, totul părea de nota 10 în viața mea, tocmai eram și proaspătă mămică, doar că eu mă tot întrebam care este sensul vieții mele… și așa au început căutările către mine. Am găsit curajul de a mă descoperi (recunosc că nu a fost ușor) și a-mi croi drumul meu în viață, cel care mi se potrivește cu adevărat. După care am făcut studii postuniversitare de comunicare și managementul resurselor umane (eu eram singurul inginer de acolo 🙂 ) și mi-am dat seama că, pentru ce vreau să fac, Facultatea de Psiholologie și Științele Educației de la Universitatea București e primul pas. A urmat programul masteral de Psihodiagnostic, Psihoterapie Experiențială Unificatoare și Dezvoltare Personală, precum și o serie de multe alte formări. Având în vedere faptul că știința evoluează și psihologia face noi și minunate descoperiri, este de la sine înțeles că este necesar să fii la zi cu tot ce se întâmplă, mai ales în domeniul psihologiei pozitive, a cărei susținătoare sunt :-).
2. Lucrezi foarte mult cu părinții. Care crezi că sunt principalele probleme ale generației actuale de părinți?
Așa este, lucrez cu părinții și la cabinet, și în diversele proiecte de educație parentală și socială în care sunt implicată. Cred că generația actuală de părinți este pusă în fața unei provocări uriașe, aceea de schimbare de paradigmă în ceea ce privește creșterea și educarea copiilor. Mulți părinți deja au conștientizat că felul în care ei își îndeplinesc această sarcină determină comportamentul copiilor și nu invers. Părinții nu au informații corecte despre felul în care să abordeze copiii, nu știu ce se întâmplă în fiecare perioadă de dezvoltare psiho-emoțională, cum se dezvoltă creierul și sistemul endocrin și cel mai provocator aspect este faptul că părinții încă nu stiu ce mesaj psihologic transmit copilului prin cuvintele pe care le folosesc adesea…
CITESTE TO INTERVIUL AICI
Foto credit www.freepik.com
Dacă ai rezonat cu conţinutul articolului îl poţi distribui prietenilor şi te poţi abona la Newsletter aici pentru a primi alte noutăţi ale Mirelei.