,

7 lucruri pe care orice mamă este bine să le ştie

În concepţia Montessori educaţia nouă înseamnă educaţie în spirit ştiinţific, fundamentată pe cunoaşterea omului şi a modului în care se produce dezvoltarea sa prin educaţie chiar de la începutul vieţii sale.

„Dacă educaţia e să fie reformată, trebuie să se bazeze pe copii” ne spune Maria Montessori, un specialist drag sufletului meu.

Iti mai aduci aminte cand erai insarcinata  cu cata nerabdare asteptai sa-ti privesti bebelusul ? Si apoi momentul magic in care l-ai tinut pentru prima data in brate ? Cata emotie, cata bucurie … parca ai fi vrut sa stie toata lumea ca puiul tau a venit pe lume.

Dar iata ca timpul a trecut si dupa ceva vreme lucrurile par sa fie semnificativ diferite , acum cand dupa numai catevi ani totul pare sa se complice pe zi ce trece… te surprinzi neputincioasa , obosita, cu fel de fel de intrebari in cap si parca fara nici un raspuns .

Prin minte iti trece, asa ca un gand salvator, ideea ca ar fi tare bine daca copilul ar fi avut si un manual de instructiuni sau macar un ghid ajutator pentru tine. Cum am putea oare sa ne intelegem cat mai bine copiii, cand nu le putem citi gandurile si nici despre ceea ce este in interiorul lor nu stim mai nimic?

Un lucru il putem spune cu siguranta : faptul ca sunt si ei oameni si au emotii si trairi sufleteste la fel ca oricare alta fiinta umana. Nu ii mai putem trata ca si cum ar fi niste animalute de companie, care fac frumos la comanda noastra . Copiii nu au ca responsabilitate sa ne faca noua, parintilor, viata mai frumoasa , ci mai degraba vin sa ne dea o noua sansa de a ne vindeca de copilaria noastra.

Stiu, o sa-mi spui ca tu esti o mama moderna, care ai fost la cursuri si seminarii de parenting, ai citit carti despre acest subiect,  practic ai facut tot ceea ce ai considerat necesar sa fii pregatita in acest nou rol, cel de mama, acolo totul parea usor si simplu, dar in realitatea pe care o traiesti acum nu mai intelegi nimic, si parca ai vrea sa ai o bagheta magica cu care sa faci sa-ti fie mai usor J.

Ei bine, da-mi te rog voie sa te insotesc pe acest drum …si sa-ti spun ca educatia copilului este 100 % psihologie aplicata, si cand incepem sa o cunoastem si sa o intelegem ,  gasim repere sanatoase pe care sa le folosim intr-o maniera constienta.

Nu o sa incep acum sa-ti expun teorii complicate sau sa-ti recomand sute de file de lectura obligatorie, am sa punctez doar lucrurile de care ai nevoie pentru a intelege mai usor comportamentul copilului si mai ales de a te ajuta sa ai comportamente sanatoase din perspectiva emotionala a  dezvoltarii lui pentru viata.

  1. Multe din actiunile noastre de parinti, desi au la baza bune intentii ne duc pe termen lung pe un teren minat pentru copil, este fascinant sa afli ce poti pune in loc si care este modalitatea concreta sa procedezi ;
  2. Rolul tau de parinte se desfasoara in realitatea in care traiesti prin comportamentele tale : verbale si non-verbale ( adica si cand nu vorbesti tot comunici ceva despre tine) ;
  3. Si sa stii ca nici iubirea declarata la nivel de cuvinte nu-i de ajuns. Ea are nevoie sa fie simtita de copil la nivel de comportamente. Abia dupa ce comportamentele tale o dovedesc , cuvintele capata si ele sens. Altfel ramane doar un jalnic bla,bla,bla… pe care copilul il intelege foarte simplu …nu merit sa fiu iubit…;
  4. Copiii nostri vor sa vada in parintii lor indrumatori, niste persoane care sa le dea ce au nevoie pentru a creste si pe exterior si pe interior LA POTENTIALUL LOR MAXIM , fara sa le faca mereu pe plac, fara sa tipe, fara sa loveasca nici cu vorba, nici cu fapta. Pe scurt, sa stie sa faca diferenta intre limite, sustinere, ocrotire, ingrijire si afectiune;
  5. Nu ai cum sa faci corect un lucru daca nu ai cunostinte de specialitate (informatii) sau nu stii cum functioneaza , nu iti  poti permite sa mergi pe ghicite ;
  6. Practicile parentale care functioneaza corect din perspectiva sanatatii emotionale (o poti numi daca vrei confort psihologic ) se bazeaza pe ideea de a-i fi bine si parintelui , dar si copilului in acelasi timp;
  7. Educatia copiilor poate fi invatata de catre parinti, la fel ca orice alt lucru, cu o conditie: sa vrei cu adevarat!

Foto credit www.freepik.com


Dacă ai rezonat cu conţinutul articolului îl poţi distribui prietenilor şi te poţi abona la Newsletter aici pentru a primi alte noutăţi ale Mirelei.

Distribuie
Coşul tău de cumpărături
Shop cart Coşul tău de cumpărături este gol