,

55% dintre români sunt dispuşi să accepte un loc de muncă cu salariul mai mic, pentru mai multe momente de calitate cu copiii

– Mami, dar tu când te joci cu mine?

– Mai am puțină treabă, dragul meu, și apoi ne jucăm…

Dialogul ne este familiar multora dintre noi. Petrecem prea puțin timp cu copiii noștri, timp prețios, în care să ne conectăm cu ei cu adevărat, să lăsăm deoparte totul și să ne alăturăm jocului lor. Iar statisticile în domeniu sunt relevante. Un sfert dintre părinții care au participat la un studiu european au admis că sunt prea ocupați pentru a petrece timp cu copiii lor, din cauza activităților și presiunilor din viața de zi cu zi.

Cercetarea, la care au participat 2.000 de familii, a arătat că programul îndelungat de la serviciu, orele petrecute pe drumul către și de la muncă îi extenuează pe mamele și tații care simt constant că nu își petrec suficient timp cu cei mici. Mai mult, timpul mediu petrecut împreună de membrii unei familii, fără a fi distrași de altceva, precum un gadget, este de doar 34 de minute pe zi. În zilele de la sfârșit de săptămână intervalul crește, dar încă rămâne redus – puțin peste trei ore într-un weekend întreg.

Mulți dintre părinții care lucrează peste 10 ore pe zi ajung să renunțe la salarii bune pentru a petrece timp de calitate cu copiii. Un alt studiu, de data aceasta făcut în România anul trecut, arată că 55% dintre români sunt dispuşi să accepte un loc de muncă mai cu salariul mai mic, dar care să le ofere mai mult timp liber. Iar faptul că oamenii aleg să petreacă timp prețios în familie şi că se preocupă de viaţa lor şi de ceea ce-şi doresc va avea cu siguranţă un impact asupra noilor generaţii, este convingerea sociologilor.

Pe de altă parte, cercetări efectuate în Statele Unite au ajuns la concluzia că pentru copii jocul este o activitate de bază, la fel ca și somnul, astfel că acesta ar trebui să fie mult mai prezent în viețile noastre, susțin experții, avertizând că o viață lipsită de joc poate duce la creșterea riscului de apariție a unor boli legate de stres.

Nevoia de a petrece timp cu cei dragi îi determină pe oameni să caute locuri unde să se poată simți bine alături de familie. Oferta este tot mai bogată de la an la an, iar la o simplă căutare pe internet apar zeci de oferte. Sunt numeroase locuri de joacă indoor în București, centre educaționale și oferte de ateliere sau cursuri pentru copii, la care sunt încurajați să participe și părinții. Jocuri de tip escape room, arene de laser tag, săli de escalade, parcuri de distracție în aer liber, parcuri de aventuri sunt doar câteva dintre locurile unde ne putem petrece ore prețioase în weekend, cu familia, pe tot parcursul anului.

Timp prețios împreună

La aproximativ 12 kilometri de centrul Capitalei, în Pantelimon, în județul Ilfov, se află „Ferma animalelor”, o afacere de familie, gândită ca ceva între o grădină zoologică și o fermă, unde copiii pot vedea animale domestice și se pot simți ca la țară. Deschisă în 2009, prima fermă parc de animale domestice din România a pornit inițial cu o suprafață de 1.500 de metri pătrați, și a ajuns în prezent la 40.000 de metri pătrați.

Aceasta se află lângă lângă Ferma de Lapte din orașul Pantelimon, unde locuiesc câteva sute de văcuțe, care dau zilnic peste 5.000 de litri de lapte. Cifra de afaceri a fermei de văcuțe a fost în 2017 de 5,7 milioane de lei, în creștere cu 20% față de anul anterior.

În compania animalelor, copiii devin mai deschiși, mai comunicativi şi mai prietenoşi, spun părinții.

Un alt loc unde copiii pot petrece timp alături de familie este Orășelul Cunoașterii, situat în cartierul Pajura din București. Spațiul este structurat pe opt zone de descoperiri, iar fiecare zonă are grupate experimente din domenile precum fizică, matematică, logică, ecologie. Noțiunile abstracte pot fi înțelese astfel mai ușor de către oricine. În cadrul Orășelului Cunoașterii se desfășoară constant ateliere interactive de știință pentru copii, dar și programe pentru profesori. În primii patru ani de existență, sărbătoriți anul trecut, Orășelul Cunoașterii a fost vizitat de aproximativ 50.000 de copii, părinți și profesori. În medie timpul petrecut la o vizită este de două ore și jumătate. Aici s-au organizat până acum peste 1.000 de ateliere, fiind abordate teme de astronomie, fizică, chimie, cinematografie, istorie, mecanică.

De ce e prețios timpul petrecut alături de cei dragi? Aceste momente ne ajută foarte mult la dezvoltarea relației părinte-copil, iar asta depinde de perspectiva fiecărei familii, legată de timp liber, conectare, modalități de joacă. „Noi ne conectăm cel mai bine atunci când călătorim împreună, când stăm în aer liber și explorăm, când suntem prin păduri, pe dealuri, pe malul unei ape, la cort sau într-o rulotă. Atunci ne simțim liberi, cu adevărat. Acelea sunt spațiile de joacă pe care le iubim”, spune Miruna Tîrcă, blogger și consultant în dezvoltare comunitară.

„Abuzați de timpul petrecut de la suflet la suflet!”

Într-o lume în care suntem prea ocupaţi cu lucruri care nu contează cu adevărat, adesea ajungem să tăiem din agenda zilnică exact ceea ce este important: timpul pe care ni-l acordăm nouă înşine şi copiilor noştri, observă Mirela Horumbă, psiholog şi psihoterapeut cu drept de liberă practică, acreditat de Colegiul Psihologilor din România.

„Este important să ne gândim la timpul de calitate ca la un moment de rezonanţă emoţional pozitivă. Acest nou domeniu al parenting-ului este de fapt o parte din psihologia dezvoltării copilului şi este necesar să nu o scoatem din context şi să îi dăm alte valenţe”, explică Mirela Horumbă. Mulţi aşa-zis specialişti în parenting confundă aceste momente cu activităţi pe care „trebuie” să le facem împreună cu copilul. Nu este nici pe departe vorba de aşa ceva, spune Horumbă. Mulţi părinţi sunt speriaţi că,după ce au o agendă atât de încărcată, mai au de făcut încă ceva, o altă sarcină suplimentară, lucru care îi face să fie rezistenţi şi să renunţe din start, urmând apoi momentele de vinovăţie. Momentele de rezonanţă emoţional pozitivă se pot obţine integrându-le în viaţa noastră de zi cu zi. Orice activitate poate fi transformată într-una aducătoare de plăcere sau bucurie. Avem acum un dublu beneficiu: rezolvăm şi sarcinile domestice, şi petrecem şi timp de calitate împreună, iar suplimentar oferim modele comportamentale sănătoase copilului, explică ea.

Timpul de calitate este fundamental în relaţia părinte-copil, este acea relaţie în care copilul se simte «văzut emoţional»de către părinte, este important pentru acesta, deoarece adultului îi pasă de el într-o manieră pozitivă. Altfel spus, este timpul pe care îl petrecem de la suflet la suflet, fără a mai ţine cont de rolurile sociale care au o fișă a postului «atribuită». Suntem pur şi simplu oameni şi ne bucurăm unii de alţii, cu fiecare prilej pe care îl avem la dispoziţie. Aşa că propun să abuzăm de acest timp de calitate cât mai mult, ne încurajează psihologul Mirela Horumbă.

Material realizat pentru www.republica.ro

Foto credit www.pexels.com


Dacă ai rezonat cu conţinutul articolului îl poţi distribui prietenilor şi te poţi abona la Newsletter aici pentru a primi alte noutăţi ale Mirelei.

Distribuie
Coşul tău de cumpărături
Shop cart Coşul tău de cumpărături este gol